20
05/2010
0

Kína_0514_Shangai

Reggel a szokásos kijeletkezés, buszbaszállás, majd irány Shanghai. Útközben megálltunk még egy városban, ahol egy modern kínai kertet néztünk meg. Ennek a kertnek az érdekessége, h 2000 után készült egy népszerű kínai építész első munkájaként. Ő USA-ban és Európában tanult, majd visszatérve Kínába ő volt az első, aki ezeket a tanulmányokat felhasználva tervezett egy kertet. Megtalálható volt itt a tradicionális kertek térszervezése növényekkel, pavilonokkal, viszont mindez kiegészült modern elemekkel. Amiben más volt az a pavilonok. Általában követték a régiek formáját, de anyagukban, részleteiben már teljesen mások voltak.

A park után nekiestünk Shanghai übermegahipergigametropolisznak. Ekkora várost még álmodni sem tudnék. Hatalmas házak, közöttük hatalmas parkok, autópályák, 3-4-5 emeletes közlekedési csomópontok. Hong Kong is óriási volt, de Shanghai valahogy nagyobbnak tűnik. És sokkal modernebb város, rengeteg autóval, elektromos buszokkal... Első utunk egy étterembe vezetett, ahol a szokásos kínai "csak sejtjük, h mit eszünk" ebédünket elfogyasztottuk. Majd irány a kiállítás. Itt Shanghai várostörténetét, jelenét és a jövőbeli terveket lehetett megtekinteni. Volt egy modell a belvárosról, ami kb 40 négyzetméteres volt. Mindenféle felhőkarcolók, sugárutak, felül- és aluljárók, parkok, folyók...lenyűgöző. Szóval madártávlatból mindenképp egy szuperváros, de itt élni...1 lenni a 20 millióból...hát nem is tudom. Ezután bementünk a városközpontba és a jelenlegi 2. legnagyobb toronyház tetejéig meg sem álltunk. Iszonyatos panoráma...uhh, ezt nem tudom leírni, ezt látni kell :). A következő uticél egy bevásárló és kultúrális központ volt, ami építészetileg igen érdekes. Ez egy régi lerobbant vágóhíd volt, amiben egy építész és befektetőkből álló csoport meglátott vmit. Megvásárolták az egészet és nekiálltak felújítani. Megfosztották az épületet az összes nyílászárójától, tetőtől, burkolattól, csak a csupasz beton maradt. Ezt kijavították, ahol szükséges, majd az egészet lecsiszolták, felületkezelték. Végül luxusüzleteket és kávézókat helyeztek el benne, valamint a tetejére üvegfödémet helyeztek. Nagyon szép lett, érdekes részletekkel, gyönyörű felületekkel. Ezután ismét hotel, majd közös vacsora egy étteremben.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyesa.blog.hu/api/trackback/id/tr942018351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása